Logo AVAMET Logo AVAMET
Benvolgut visitant, si us plau, ingressa Recuperar contrasenya
AVAMET paisatges

Activitats

Instal·lació d'estacions

El Toro - la Nava, 42ª estació pròpia d'AVAMET

La Nava del Toro és un dels punts més freds del territori valencià

21-09-2023 · Junta Directiva

El passat diumenge 17 de setembre vàrem instal·lar la 42ª estació pròpia en la Nava, dintre del terme municipal de El Toro, a l'interior sud de la província de Castelló en la comarca de l’Alt Palància. Aquesta localitat castellonenca ja disposava de tres estacions meteorològiques pertanyents diversos socis d'AVAMET, però la de la Nava serà sense cap dubte una estació especial. Per una banda, perque estarà situada a una altitud de 1481 metres, cosa que la converteix en l'estació més alta de tota la xarxa d'AVAMET i, per tant, en un dels punts més freds de tot el territori valencià. I per l'altra, perquè la Nava reuneix les condicions orogràfiques adequades perquè en situacions propícies, l'aire fred s'acumule afavorint el fenomen de la inversió tèrmica. És per això que, en gener de 2021, tot just després de la nevada de Filomena, es registrara una temperatura mínima de -25,2ºC. Aquesta és una de les temperatures més baixes registrades mai a la comunitat.

La tecnologia al servei d'AVAMET

La detecció d'aquest punt tan singular va ser gràcies a les termografies satel·litals d'alta resolució. Una termografia satel·lital és una imatge captada per un radiòmetre en la banda dels infraroigs equipat en un satèl·lit d'òrbita baixa de la Terra. Aquest dispositiu permet captar la radiació emesa per la superfície terrestre a una longitud d'ona directament proporcional a la seua temperatura. Per tant, permet captar indirectament la temperatura aproximada del sòl. Amb els avenços tècnics, la qualitat dels radiòmetres ha millorat significativament en els darrers anys permetent discernir la temperatura de la superfície terrestre amb una resolució espacial de pocs quilòmetres.

Però les dades de les termografies no representen la temperatura real de l’aire, simplement són un indicatiu de la temperatura que es pot experimentar en un lloc, al mateix temps, són sensibles a la vegetació i a la presència de diferents accidents geogràfics. És per això que, en 2015, després d'aconseguir l'autorització del propietari dels terrenys, Miguel Tudón, (al qual li agraïm la seua col·laboració desinteressada durant tots aquests anys), alguns socis com Adrià Revert, Alex Gamboa o Manuel Navarro, varen començar a monitorar insitu el lloc. En setembre d’aquell any, AVAMET va instal·lar una sonda termomètrica i un pluviòmetre en la Nava. Des de llavors durant 8 anys, mes a mes, Manuel ha estat recuperant religiosament les dades meteorològiques i pujant-les a la xarxa històrica de la web, confirmant les primeres impressions inicials deduïdes gràcies a les termografies. Hi ha que agrair el treball fet durant aquest temps a Manuel. Recordant que l'accés a la zona no és fàcil i menys durant l'hivern que el lloc pot quedar cobert de neu durant molt de temps.

El lloc compta amb una temperatura mitjana anual al voltant de 7ºC i les gelades que poden afectar la Nava en qualsevol mes de l’any, fins i tot en agost. Aquesta sonda, de fet, és la que va registrar els -25,2ºC en gener de 2021.

Un repte tecnològic

Finalment una volta verificada la singularitat del lloc, es va procedir a estudiar la viabilitat tècnica d’instal·lar una estació pròpia en la Nava que donara dades meteorològiques en temps real. Els reptes tècnics que es van trobar eren principalment l’absència de xarxa d’alimentació i la falta de cobertura mòbil. És per això que, al llarg dels darrers anys i amb l'ajuda del soci Vicent Ibáñez, hem buscat la manera de fer front i superar totes les dificultats tècniques. En primer lloc, per tal de dotar al lloc d’una xarxa elèctrica completament autònoma, s’ha instal·lat una bateria d’alta capacitat alimentada per dues fonts d’energia independents: una placa solar i un aerogenerador. Aquesta xarxa ha sigut dimensionada de manera que puga ser autosuficient fins i tot en les condicions més dures de l’hivern. Recordem que el lloc es pot quedar completament aïllat per la neu durant vàries setmanes i que la capacitat de les bateries es veu sensiblement afectada a baixes temperatures. Un cop resolt el problema de l’alimentació, es varen buscar les antenes adequades per tal de trobar cobertura mòbil estable fins i tot en els llocs més adversos i en les condicions més intempestives. Com que no es varen trobar, va ser necessari el disseny d'unes antenes específiques per a aquesta instal·lació en concret amb la fi de maximitxar la potència rebuda i garantitzar així una connexió estable. Durant els darrers mesos es va intensificar el treball i s'anaren fent proves cada cop de manera més regular per tal de comprobar que tot funcionara correctament. 

Una jornada convivial

Finalment, una volta superats tots els reptes tècnics, els socis d’AVAMET varen ser convocats el diumenge 17 de setembre per instal·lar l’estació meteorològica. La jornada va començar amb un esmorzar en la localitat de El Toro i va continuar amb la instal·lació de l’estació en la Nava, tot just al costat de la sonda termomètrica instal·lada en 2015. Des d'AVAMET agraïm a Miguel Tudón, propietari de la finca on està situada l'estació la seua predisposició i la seua col·laboració. Un cop acabada la feina, els socis varen poder gaudir d’un dinar de germanor de nou en la mateixa localitat de El Toro.

 

Imatges de la instal·lació de l'estació fetes per Manuel Navarro

La instal·lació d'esta estació ha suposat un dels majors reptes tècnics que ha tingut mai AVAMET i, des de la junta directiva, ho veiem com un èxit rotund per a l'associació ja que demostra tot el treball que es pot fer si, des del voluntariat, la gent col·labora i treballa per a aconseguir una meta en comú. 

Ressò mediàtic

La instal·lació de l’estació en un lloc tan singular va tindre un gran ressò mediàtic i fins i tot mitjans de comunicació com els de À Punt varen estar presents el mateix diumenge durant la posada en funcionament de l’estació. A part, mitjans de ràdio provincials com La Ser i la Cope han estat difonent la notícia al llarg de la setmana i entrevistant als socis que van fer possible aquesta estació que fa uns anys era totalment una quimera.

Al mateix temps, podem afirmar sense cap mena de dubte, que les dades d’aquesta estació donaran molt de parlar als mitjans, especialment durant els mesos d’hivern.

 

 

Union Alcoyana
Logo AVAMET blanc
Web allotjada a Sollutia
Llicència de Creative CommonsLa web d'AVAMET (188.93.73.96) i els seus continguts estan subjectes a una llicència de
Reconeixement - No Comercial - Compartir igual
Avís legal - Política de privacitat - Política de cookies - Canviar configuració privacitat
NOVES ESTACIONS: Altea (Altea la Vella) - La Foia Baixa, Bolbaite, Cabanes - la Ribera, Massamagrell - Barri del Raval,  Ayora - la Vega, Ayora (Casas de Madrona) - Casa Rural Los Pastores, Segart, Benicarló - Caixa Benicarló, Vinaròs - Capegrós, la Vila Joiosa - IES la Malladeta, Quart de Poblet - IES la Senda, Riba-roja de Túria - IES el Quint, Vilallonga la Llacuna/est, Cofrentes, Pego - Sant Jaume, la Vall d'Ebo - Refugi la Figuereta, Atzeneta d'Albaida, Elda - Rotonda MyC, Higueras, Alfafara - Ermita Verge de la Llum, Sagra - la Bolata, Orba - la Plana,  Alcàntera de Xúquer, l'Alguenya - - -