L'Associació per a la Defensa de la Natura d'Énguera i AVAMET s'han unit per tornar la meteorologia a la serra d’Énguera amb la instal·lació de 3 estacions fruit del conveni: una al poble, la segona a la zona del Transformador i la tercera en el càmping del Teularet. A més, comptaran amb el reforç de 2 estacions que més endavant s'activaran: una al camp d'aviació forestal d’Énguera i una altra al pic del Caroig.
A l'estiu de l'any passat, Énguera va tornar a quedar-se sense dades meteorològiques a temps real, que no només són tan importants per a prevenció i seguiment de possibles incendis forestals a la zona, per vigilar les crescudes dels barrancs que formen el riu Sellent, o per conèixer les nevades o gelades que es puguen produir, sinó també per analitzar el clima de la zona en pro de la flora i la fauna característica. La vàlua de les dades en este lloc va molt més enllà del fet d'explorar una àmplia zona desconeguda, ja que les dades que es puguen oferir donaran una informació a temps real clau durant episodis de precipitacions torrencials, atès que es troben en una zona especial , on, per exemple, en l'episodi de la «pantanà» de 1982 van caure puntualment prop de mil litres per metre quadrat en 24 hores. A més, tractant-se de la zona més despoblada de la Comunitat Valenciana les dades que s'obtindran tindran el valor afegit de ser els que menys influència humana experimenten.
Les sinergies entre associacions sense ànim de lucre poden ser molt importants, i ací tenim un cas notori, ja que una associació de caire comarcal i una altra d'àmbit autonòmic podran disposar de dades meteorològiques de gran vàlua en una zona de gran despoblament, on actualment els registres són molt dispersos. A més, els coneixements i experiència dels socis d’Avamet respecte a les tempestes, una de les principals causes d'incendis forestals a la zona, podran ajudar en una major eficiència en les actuacions de vigilància i col·laboració en extinció d'incendis en ADENE. Per Avamet, col·laborar de forma més efectiva amb la conservació del medi ambient, a través de col·laboracions amb altres entitats amb gran implicació i dedicació en el territori, suposa donar compliment a un dels objectius de partida de l'associació.
Aquestes estacions, a més de l'estació que fa uns mesos va instal·lar AVAMET a Ayora-San Benito i les dels seus socis ubicades a Anna i a la comarca de la Costera, oferiran una cobertura completa a temps real de la zona pel que a les dades meteorològiques es refereix. A més, esperem que aquest sigui el primer de molts convenis de col·laboració amb entitats de la talla de ADENE i així aconseguir una implantació més completa en el territori valencià.